Sisältö

- Aloitussivu

- Mustaherukka

- Kuvia

- Omena

 

 

 

 

 

Sivu 12.8.2014

 

Omena

Omenat ovat niin arkipäiväisiä hedelmiä, että ne jäävät usein trendikkäimpien hedelmien ja marjojen varjoon. Omenista on kuitenkin valtava hyöty terveydelle. Omenat ovat sydämelle ystävällisiä ja pienentävät riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Omenat auttavat painonhallinnassa ja ovat hyvä C-vitamiinin lähde.

Hankkisinko omenapuun puutarhaani?

Perinteiset omenapuut on jalostettu varttamalla jaloverso johonkin voimakaskasvuiseen esimerkiksi Antonovkan siemenperusrunkoon. Tällaisesta omenapuun taimesta kasvaa 4-6 m korkea komea kartanomallinen omenapuu. Nämä isot puut tarvitsevat ympärilleen reilusti tilaa ja siksi puuväli voimakaskasvuisilla puilla pitää olla  3 – 4 m. Tällainen voimakaskasvuinen omenapuu on hyvin pitkäikäinen. Se voi elää jopa 50 – 100 v. Satoa siitä alkaa saada yleensä vasta 5 - 6 v vanhana. Suurien omenapuiden leikkaus ja sadonkorjuu on työlästä ja siksi ne eivät ole nykyisin ammattiviljelijöiden suosiossa.

Hillittykasvuiset eli kääpiöperusrunkoon vartetut omenapuut on nykyisin ammattilaisten suosiossa. Keski-Suomeen ja sitä pohjoisemmaksi suositellaan talvenkestävää B9 perusrunkoa, johon on vartettu haluttu omenalajike. Tällainen hillittykasvuinen omenapuu kasvaa noin 2,5 m korkeaksi. Sellaisen leikkaus ja sadonkorjuu on helppoa.  Parasta kääpiöomenapuulla on, että se alkaa antaa satoa heti ensimmäisenä tai toisena kesänä istutuksesta. Tällaiset omenapuut voi istuttaa 1 – 1,5 m välein, joten sellainen mahtuu kasvamaan pienessäkin tilassa.

 

Kuva on v 2013 piiskataimilla istutetusta omenatarhasta Seppälänmäen Marjatilalla. Omenapuut on kääpiöperusrunkoihin (B9) vartettuja. Taimiväli omenatarhassa on 1,2 m.

 

Kääpiöpuut antavat jo nyt toisena kesänä satoa. Puut on sidottu tukitoppiin ja juurella on myyräverkot.

 

Tässä omenatarhassa kasvaa kolmea kesäomenalajiketta  ja kolme syyslajiketta. Puut kasvavat vain 2,5 m korkeiksi joten sadonkorjuu sekä leikkaustyö on helppoa.

 

Omenapuun taimia, tukitolppia ja myyrien suojaverkkoja on Seppälänmäen Marjatilalla myynnissä.

Lisätietoa löytyy: www.herukoita.info

Omenapuun istutus

Astioissa kasvavia omenapuun taimia voi istuttaa koko kesän ajan, kunhan muistaa kastella niitä hellejaksoina.

RM