Sisältö

- Aloitussivu

- Mustaherukka

- Herukan käyttö

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mustaherukka on puutarhamarjojen C-vitamiinikuningas.

C-vitamiini  on vesiliukoinen vitamiini ja siksi sitä on saatava päivittäin. Jo 50 g mustaherukoita päivässä riittää täyttämään päivittäisen C-vitamiinin tarpeesi. C-vitamiinilla on tärkeä osa kehon puolustuskyvylle. Se auttaa jaksamaan ja suojaa elimistöä

Mustaherukassa on myös runsaasti  E-vitamiinia, K-vitamiinia ja kuituja.

Mustaherukan siementen rasvahappokoostumuksen uskotaan suojaavan erilaisilta verisuonitaudeilta ja auttavan atooppisissa ihotulehduksissa. PMS:ssa, sokeritaudissa, MS taudissa jne. Mustaherukoilla uskotaan olevan allergioita vähentävää vaikutusta. Flunssan hoidossa kuuma herukkamehu auttaa jaksamaan.

Mustaherukoista on perinteisesti tehty mehua, hilloa ja hyytelöä. Nykyisin on pakastaminen yleistynyt. Pakasteherukoista voi myöhemmin tehdä mehua, hilloa,  käyttää salaateissa tai syödä sellaisenaan.

Suositus:
Vuoden 4-5 talvikuukaudeksi olisi hyvä varata kehon immuniteetin ylläpitämiseen kotimaisia marjoja. C-vitamiinin tarve täyttyy mustaherukoilla, kun käytän niitä 50 g/päivä. Tästä tulee 1.5 kg/kk, joten talvikuukausiksi pitäisi varata herukoita 5 - 6 kg jokaista perheenjäsentä kohden. Samaan tarkoitukseen käyvät myös mansikat, vadelmat ja metsämarjat, mistä kukin tykkää.

Koonnut RM

Muita tietolähteitä:

-marjojen terveysvaikutukset (Kuopion yliopisto)
-mustaherukka ....   (Turun Sanomat)